VragenIngezonden brief bij artikel in "De Limburger: Spoeling nog dunner/homeopathie: geneeskunde of bedrog.


We kunnen niet verklaren waarom homeopathische middelen effectief zijn en dus zeggen tegenstanders van homeopathie dat het niet kan werken en zouden homeopaten leugenaars zijn.Deze discussie versterkt de tegenstellingen tussen behandelaars. We moeten de patiënt juist beter maken en dit doen we door nieuwe wegen te bewandelen in de praktijk van alledag. Ga in dialoog met elkaar en respecteer elkaar. Laten we eens beginnen bij de patiënt die telkens bij de huisarts een antibiotica-kuur krijgt voor een blaasontsteking of keelontsteking of al meerdere cortisonenspuiten heeft gehad voor een steeds terugkerende slijmbeursontsteking. Daar wil een patiënt vanaf. Onderzoek eens wat een klassiek homeopaat kan en kijk of de frequentie en de intensiteit van de klachten verminderen of verdwijnen waardoor medicatie of verwijzing naar specialist niet meer nodig is. Vraag een rapportage hierover. Dat zijn kansen om de gezondheidszorg goedkoper en beter te maken. Ik ben er van overtuigd dat patiënten op deze manier hun medicatiegebruik kunnen verminderen en bovendien zonder bijwerkingen. Ik zie het in mijn praktijk regelmatig. Bovendien voelen ze zich vaak beter. Eén van mijn patiënten zei eens: "ik geloof er niet in, maar het werkt wel". En dat is wat de patiënt uiteindelijk wil.


Ir. Marij Camps

Klassiek Homeopaat Oirlo-Venray----------------------------------------------------------------------------------------------
Hoe gaat een homeopathisch consult in zijn werk?


Chronische klachten


Het eerste consult duurt meestal circa een uur. Als klassiek homeopaat wil ik graag weten waarom u deze klachten heeft: Wat is er gebeurd, welke veranderingen zijn er geweest, wat voor ziekten heeft u gehad of komen er voor in de familie en ook wie bent u? Want geen mens is hetzelfde. Op grond van deze gegevens ga ik vervolgens op zoek naar een homeopathisch middel. Als ik dat gevonden heb, krijgt u het homeopathisch middel thuisgestuurd of dient u het bij mij in de praktijk af te halen. Meestal vindt een vervolgconsult plaats na circa 4-6 weken. Dan wordt navraag gedaan naar uw klachten en de veranderingen die er zijn ontstaan. In de meeste gevallen is dan al een verbetering zichtbaar. Soms lukt het niet om de eerste keer een goed middel te vinden en wordt tijdens het tweede consult bekeken of er een beter middel gevonden kan worden.


Acute klachten


Bij acute klachten is snelle verbetering belangrijk. Een acuut consult wordt toegespitst op de actuele situatie en vraagt een minder uitgebreid gesprek. In bepaalde gevallen kan een consult bij u thuis plaatsvinden of telefonisch gedaan worden. Het acute middel kan dan opgehaald of indien nodig langs gebracht worden. In acute situaties blijft er frequent contact totdat de situatie duidelijk verbeterd is.Hoe neem je een homeopathisch middel in?


Homeopathische middelen worden via het mondslijmvlies opgenomen. De opname gebeurt optimaal als het mondslijmvlies schoon is. Het beste is minimaal een kwartier voor en na het innemen niets te eten of te drinken en geen tanden te poetsen. Het is zeker niet zo dat u na een kwartier wat moet eten. De korrels legt u onder uw tong laat u vervolgens langzaam smelten. U mag de korrels niet met de handen aanraken.Welke ziektes kunnen homeopathisch behandeld worden?


In principe is alles behandelbaar met homeopathie, mits het lichaam nog de mogelijkheid heeft tot zelfgenezing. Uiteraard moet een gebroken been eerst gezet worden en een blinde darm moet er echt uit als hij ontstoken is. Een longontsteking is weliswaar homeopathisch behandelbaar maar vaak is het verstandiger om dat niet te doen. Als het homeopathisch gezien een duidelijk beeld is kan er wel een poging gewaagd worden maar dan moet er wel binnen een uur effect gezien worden, een verbetering in energie of andere symptomen. Er is niet veel tijd om te zoeken naar het meest optimale middel als deze niet direct gevonden is.

Enkele voorbeelden voor homeopathische behandeling zijn:

- Astmatische klachten en bronchitis
- Allergische klachten, eczeem en hooikoorts
- Reumatische klachten (arthrose, arthritis en jicht)
- Concentratieproblemen (bijv. ADHD)
- Hoofdpijnklachten en migraine
- Menstruatieklachten
- Overgangsklachten
- Problemen tijdens zwangerschap en de periode daarna
- Ontstekingen (bijv. slijmbeursontstekingen, blaasontstekingen,  borstontstekingen)
- Maagdarmklachten (obstipatie, diarree)
- Angststoornissen 
- Chronische Vermoeidheid
- Keel-, neus en oorklachten
- Acute klachten zoals kneuzingen, breuken, hersenschudding
- Andere chronische klachten
- Depressieve klachten
- Klachten na traumatische ervaringen

Worden homeopathische middelen door de zorgverzekeraars vergoed?


Bij de zorgverzekeraars is homeopathie doorgaans opgenomen in de aanvullende verzekering. De kosten van uw behandeling door een klassiek homeopaat kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden, geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Ook medicatie wordt meestal vergoed indien dit als recept voorgeschreven is door een erkend klassiek homeopaat. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met uw verzekeraar.
Vragen?


Indien u vragen heeft, stel deze dan. Indien mogelijk zal ik deze beantwoorden en eventueel op de website plaatsen.


 


M. Camps

Klassiek Homeopaat

Lid NVKH

info@marijcamps.nl